Szülőkkel nyaralni 20onévesen – Pro és kontra érvek Téma: Énidő

Mindenkinek eljön az életében az a pont a tinédzser évei vége felé, amikor már nem feltétlenül érzi szükségét annak, hogy a szüleivel együtt menjen nyaralni. Önállósodni akarunk, függetlenedni, lázadni, ebbe pedig nem fér bele az, hogy egy hétig teljesen összezárva legyünk az ősökkel. Teljesen érthető.

Azonban 20onévesen – amikor már elköszönt tőlünk a lázadó tini én, és a fejünk lágya is jobb esetben benőtt – újraértékeljük a szülőkkel való együtt nyaralást. Íme hát néhány pro és kontra érv, hogy miért menjünk el a családdal üdülni, vagy éppen miért ne.

 

Pro: Valószínüleg anyagilag jobban jársz

Egy normális családban, ha jófejek a szülők, nem fogják hagyni, hogy a csemetéjük kifizesse az utazás ráeső részét, vagy ha korrektek akarnak lenni akkor is csak részben. Így, akárhogy számolunk, sokkal jobban jön ki az ember, mintha a barátaival vagy a párjával menne el nyaralni, ahol mindent magának kell finanszíroznia. Ezen nincs mit ragozni, több pénz marad a zsebedben.

Kontra: Az lesz, amit ők akarnak

Részben az előző ponthoz kapcsolódva, mivel ők tették bele a több pénzt, így inkább az fog érvényesülni, amit ők szeretnének. Persze lehet kompromisszumokat kötni, de saját tapasztalat alapján írom azt, hogy a végén úgyis az lesz, amit ők akarnak. Ezt el kell fogadni, így ha nem vagy egy megalkuvós fajta, ebből lehetnek konfliktusok.

Pro: A szüleidnek sokat jelent, ha velük tartassz

A szüleidnek mindig is te leszel a kis csemetéjük és valószínüleg jó érzéssel tölti el őket, ha a nyaraláson velük tartasz. Ez azt jelenti, hogy szívesen vagy a társaságukban még felnőtt  korodban is és nem menekülsz a közös családi események elől. Egyszerűen nem tudok elképzelni olyan szituációt, amikor a szülők ne örülnének a felnőtt gyermekükkel való közös programnak.

Kontra: Könnyebben kialakulnak családi viták

Mivel össze vagytok zárva napokra, és mindenki érzi a nyomást, hogy most együtt kell programokat csinálni, így számítani kell arra, hogy könnyebben kialakulhatnak konfliktushelyzetek. Családfüggő, hogy kik, hogyan tudják ezeket kezelni és mennyi ideig tart, de több mint valószínű, hogy meg fogja ölni a hangulatot egy rövid időre.

Pro: Új emlékeket gyártotok

Felnőttkorban már egyre inkább ritkul azon eseményeknek a száma, amikor együtt van az egész család, így az élmények és emlékek is megritkulnak. Egy nagy, családi nyaralás tökéletes alkalom arra, hogy új közös emlékek jöjjenek létre, akár fotókkal, vagy videókkal dokumentálva. Ezek a családi köteléket is megerősítik.

Kontra: Szabadság dilemma

Fiatalon borzasztó kevés szabink van, ha már főállásba dolgozunk és nagyon meg kell fontolni, hogy mire veszi ki az ember. Igen jó lenne, ha jutna elég szabi mindenre, de lehet, hogy szívesebben vesszük ki az értékes napokat egy fesztiválozásra, vagy egy barátokkal való nyaralásra, esetleg a kedvesünkkel mennénk el kettesben valahová. Így nem biztos, hogy a családi mókára is marad elég szabadságunk és legyünk őszinték, a legtöbb fiatalnál a család egy picit hátrébb tolódik a szabadidős prioritási sorrendben.

Nincs két egyforma család, így nehéz egy végső konklúziót írni, hogy érdemes-e 20onévesen a szülőkkel együtt nyaralni, ezt mindenki döntse el saját belátása szerint. Azt viszont fontos észben tartani, hogy a család egy szent kötelék, akik az egész életeden át végigkísérnek, így igazán belefér felnőtt fejjel is egy-egy közös nyaralás velük.