Testvérrel szép az élet Téma: Psziché

A különféle családi kapcsolataink egytől egyig különlegesek lehetnek, ám a testvérek közötti kapcsot kifejezetten páratlannak tartják. Óriási szerencséje van annak, aki egy vagy akár több testvért is maga mellett tudhat, az előnyök listája mondhatni végtelen.

Sosem vagyunk egyedül

Egy testvér jó barát is lehet, így szinte garantált, hogy mindig van kit magunk mellett tudnunk, van kire számítanunk. Gyerekkorunkban nem kellett egyedül lemennünk a játszótérre, nem kellett egyedül végigülnünk a családi ebédeket, és sosem kellett azon aggódnunk, hogy nem lesz kivel együtt játszanunk. Felnőttkorban a testvéreink a baráti körünk fix tagjaivá avanzsálnak, így az egyedüllét gondolata továbbra sem aggaszt minket egy percig sem. Tudjuk, hogy barátok jönnek, mennek, de szerencsére azzal is tisztában vagyunk, hogy történjen bármi, testvéreink örökre a képben maradnak.

Kitapossák az utat

Ha idősebb testvérünk (is) van, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ők azok, akik kitapossák nekünk az utat, akik által szüleink már megedződnek kamaszkorunk kihívásaira, akik lazítanak a szabályrendszeren, akik kevésbé aggódóvá varázsolják anyukánkat és apukánkat. Mivel jóformán mindenen előbb mennek keresztül, mint mi, szinte akármiben számíthatunk a segítségükre, a tanácsukra.

Velünk nevetnek és velünk sírnak

Legyünk vidámak vagy legyünk szomorúak, a testvéreink egészen biztos képesek lesznek azonosulni a hangulatunkkal. Ők az egyetlenek, akik a legbénább vicceinken is hajlandók hangosan nevetni, és akik a legelfoglaltabb napjukon is képesek velünk együtt sírni, ha épp arra van szükségünk. Gyurmaként alkalmazkodnak az aktuális környezethez, helyzethez, így tudjuk, rájuk jóban és rosszban egyaránt számíthatunk.

 

Türelemre tanítanak

Gyerekként persze még nem voltunk oda azért, ha ki kellett várnunk a sorunkat a játékban, ám felnőttkorunkra beérik a sok közösködés, osztozkodás és türelem. Egy testvér önzetlenségre, tűrésre és önuralomra tanít, ezeknek pedig nem kevés hasznát vesszük az élet minden területén.

Tökéletes üzlettársakká avanzsálhatnak

Ugyan erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e családtaggal közös üzletbe kezdeni, mégis megéri fontolóra venni, hogy a testvérünkkel társuljunk. Mivel azonos értékrenddel rendelkezünk és minden bizonnyal az anyagiakhoz való hozzáállásunk is egyezik, sikeres együttműködésnek nézhetünk elébe.

Mindig azok, akikre szükségünk van

Ha kell, bébiszitterek, ha kell barátok, ha kell, kutyasétáltatók, ha kell, alibik. Testvéreink azok, akiket szinte akármire megkérhetünk, akik szinte biztos, hogy akármikor akármiben a rendelkezésünkre állnak. Nincs még egy olyan Jolly Joker az ember életében, mint a saját testvére.

Segítenek a kapcsolatteremtésben

A testvéri viták hasznosabbak, mint gondolnánk. Laurie Kramer, az Illinois Egyetem családszakértő professzora szerint a testvéri kapcsolatoknak köszönhetően könnyebben építünk ki értékes emberi kapcsolatokat másokkal is. Megtanulunk megfelelően kommunikálni és kompromisszumot kötni, ezen erősségeinknek köszönhetően pedig idegenekkel is jobban szót értünk.

Ők a „leg”

Richard Templar szavaival próbálom zárni az egyébként lezárhatatlan listát: „Testvéreink tovább mellettünk lesznek, mint bárki más. Szüléink halála után testvéreink lesznek azok, akikkel mindenki másnál régebben ismerjük egymást. Ők tudják, hogy milyenek is vagyunk valójában – ismerik azokat a dolgainkat is, amelyeket szégyellünk, amelyeket gondosan elrejtettünk a világ elől, és amelyeket legszívesebben örökre elfelejtenénk. Úgyhogy amikor egy barátra van szükségünk, ők mindig ott lesznek, és a hozzájuk fűződő kötelék a világon a legerősebb.”

Ti miért vagytok hálásak a testvéreteknek?