Utcáról a Forma-1-be – Egy motiváló sikertörténet Téma: Karrier

Kezdeném azzal, hogy sosem vonzott különösebben a média világa és az írás, az autósporttól pedig valósággal viszolyogtam – egy nap mégis az újságírás lett a mindenem, a hivatásom és az életem. Hogy így alakult, abban nagy szerepe van a véletlennek, még több a tudatosságnak, és persze a szerencsét is érdemes megemlíteni.

Minden egy sorsfordító pillanattal indult

Ma már tudom, túl hosszú ideig éltem közhelyes életet, aminek minden perce elvesztegetett idő volt. Tudjátok, unalmas napi rutin, szarházi főnökök, sekélyes párkapcsolatokban lebomló instant „boldogság” – túlélő cirkusz… Mégis azt mondom, mindez céllal zajlott. Megtanított arra, milyen ne legyek, kiket kerüljek, hogy felkészülten érjen majd a pillanat, amikor eljön az én időm.

Egy nap szembejött velem egy internetes játék kérdése, a jó válasz pedig VIP belépőt ért egy menő autóversenyre. Mint említettem, nem voltam épp baráti viszonyban a sportággal, viszont szerencsés kiválasztottként adtam a dolognak egy lehetőséget. Később kiderült, ez sorsfordító pillanat volt: az autók hangja, a versenybenzin illata, a sztárok közelsége szinte megbabonázott. Ott és akkor megszólalt a belső hang: ez kell neked!

Felpörögtek az események

Szimulátor versenyzőnek álltam, később egy online közösség PR-osa lettem, majd hirtelen ötlettől vezérelve egy addig soha nem látott közönségtalálkozót szerveztem – méghozzá Forma-1 előszobájában edződő sztárokkal. Az eseménynek mindenképp komoly megjelenéseket akartam generálni, de mivel a rendezvényre a Magyar Nagydíj hetében került sor, a szaksajtó létszámhiány miatt nem küldhetett tudósítókat, így a saját magam által gyártott anyagok leközlésével segítették az ideát.

Istenigazából ekkor kezdtem el írni, és mire feleszméltem, már egy autósport lap gyorsasági rovatát terelgettem. Ekkor már nem csupán a sportág iránti elkötelezettség vezérelt, megfogalmazódott bennem a karrierépítés gondolata is. Szisztematikusan és folytonosan kerestem a lehetőségeket, és lassan, de biztosan megláttam a rést a pajzson. Számos autó/motorsport csapatnál dolgoztam sajtósként, egyre több, egyre mélyebb és jelentősebb kapcsolati tőkére szert téve. Közben majdnem minden nemzetközi autósport sorozatban megfordultam akkreditált újságíróként, és immáron egyértelmű célként tűztem ki magam elé a Forma-1-et.

Újabb kihívások jöttek

Lassacskán megtaláltak az egyre nagyobb kihívások is, Magyarország legismertebb Dakar Rally-s motorosának sajtófőnöke lettem, Budapest egyik kultikus trendmagazinjában saját nyomtatott és online rovattal rendelkezem, hazánk egy vezető autósport csapatának médiareferense vagyok, televíziós és rádiós műsorokban szerepelek rendszeres stúdióvendégként.

Az idők folyamán természetesen az álmomról sem feledkeztem meg, és három F-2-es Hungaroringen eltöltött esztendő után a száguldó cirkusz, a Formula-1 zárt világába is sikerült bejutnom. Nem tagadom, mindez magával ragadott, ezek után feltett ambícióm, hogy még több futamra eljussak, és saját, egyedi szemszögből számolhassak be nektek erről a gyönyörű sportágról.

Jó érzés, hogy a fanatizmusom és a befektetett munkám a sporton kívül is elismerik. Ennek okán lehetek egy szívemnek oly kedves, gyógyszermentes állati kiegészítőket gyártó vállalat médiása, amire külön büszke vagyok. Az idei év más fantasztikus kihívásokat is tartogatott: a Magyar Motorsport Szövetség tereprali szakágának sajtóreferensévé választottak, egy női autóversenyzőkről szóló dokumentumfilmben szerepelhettem ismert hazai sportolókkal, neves közéleti személyiségekkel, saját rádióműsort kaptam, és újabban már egy elismert motoros-televíziós produkcióban is rendre kiteljesedhetek.

A sikernek ára van

Természetesen nem csak csodás dolgok történtek velem, a gyorsan jött sikert sokaknak – nevezzük őket „jóakaróknak” – nehezére esett feldolgozni. Számos hullámvölgy és bukkanó után azonban túlléptem rajtuk, és úgy érzem, megtaláltam a helyem. Ma már olyan erős emberek támogatásával végezhetem a munkám, akiktől nap, mint nap rengeteget tanulok, és akikre minden szempontból felnézek!

Ez a történet nem egy diadalmenetet hivatott bemutatni, sokkal inkább rávilágít arra, hogy – bár közhelyesen hangzik – minden nap lehet egy új kezdet, akár a nulláról is. Bárki is mondja az ellenkezőjét, soha semmi sem lefutott, minden percben lehetsz több a választott utadon, vagy akár indulhatsz el az ellenkező irányba, és lehetsz teljesen új ember, változtathatod meg az életed néhány év leforgása alatt.

Ehhez az utazáshoz csupán két dolgot javasolnék a tarisznyádba:

Önmagadba vetett hitet és acélos kitartást.