6 jel, hogy ez az állásajánlat nem neked való Téma: Karrier

Megéri olvasni a jelekből és a megérzéseidre hallgatni, ha új állást keresel. Ne hidd, hogy neked nem kell szeretned, amit csinálsz, hogy nem fontos az, hogy jól érzed-e magadat a munkahelyeden, vagy sem! Pár intő jel segíthet, hogy időben felismerd, ha nem neked való a megpályázott állás.

Nagy a fluktuáció

Amennyiben jelentős a munkaerő-vándorlás, és alig vannak olyanok a cégnél, akik huzamosabb ideje dolgoznak ott, el kell gondolkodnod rajta, vajon nem okkal van-e ez így. A jó munkákat minden ember szereti megbecsülni, senki sem akar egyik helyről a másikra vándorolni. Ha nem találkozol tősgyökeres alkalmazottakkal, bátran kezdj el gyanakodni!

A kollégáid nem érzik jól magukat

Ha lehetőséged nyílik rá, hogy a szerződéskötés előtt részt vegyél egy próbanapon, figyelj oda a munkatársaidra! A legőszintébben tőlük tudhatod meg, hogy jó-e a munkahely, ahol megállapodni készülsz vagy sem. Csendben figyelj, hogyan nyilvánulnak meg a főnökeikről, egymásról és a munkakörnyezetről, de finoman akár te is kérdezősködhetsz. Náluk jobban senki sincs képben a körülményekkel kapcsolatban.

Kétségbeesetten kapkodnak utánad

Sose szerettem azokat a munkákat, ahol a munkáltatóim már-már kétségbeesetten próbáltak engem megszerezni. Rögtön ki akarták hagyni a próbaidőt, vagy nem hívtak be próbanapra, de előfordult az is, hogy még csak egy rendes interjúra sem kellett elmennem. Ha valakinek azonnal munkaerőre van szüksége és még csak az sem érdekli, ki tölti be az állást, akkor ott bizony nagy gebasz lehet a háttérben.

Nem világosak a feltételek

Ha nem közlik veled egyértelműen, mit takar a munkaköröd, ha nem tiszta, hogy milyen feltételek mellett kell dolgoznod, ne adj isten még csak a fizetésed sincsen konkretizálva, ne vállald el az állást! Fontos, hogy mindent egyértelműen láss, hogy tudd, mire kell készülnöd és mennyi pénzzel számolhatsz. A homályos feltételű szerződések gyakran láthatatlan kisbetűs részeket tartalmaznak, amelyek könnyen megkeseríthetik az életedet.

Csak a fizetés csábító

Persze, a pénz nagyúr, de nem a legnagyobb. Ha pro-kontra listád pozitív oldalán nem szerepel semmi más, csak a fizetés, inkább ne fogadd el az állást! Hidd el, a pénz önmagában nem tesz majd boldoggá, a sok túlóra, a savanyú arcú kollégák és a tuskó főnökök szépen lassan kiszipolyozzák majd minden energiádat és életkedvedet. Nincs annyi pénz a földön, melyért megérné beáldozni a boldogságodat.

A megérzéseid nem súgnak jót

Ha nem tudsz dönteni, hallgass a megérzéseidre, azok nem csalnak majd! Legbelül pontosan tudod, hogy neked való-e az állás, vagy sem, hogy jól éreznéd-e magadat, ha elvállalnád, vagy sem. Én általában már az interjúm napján, de legkésőbb az első hetemen tudtam, jó helyen akarok-e megállapodni. Ne félj meghallani a belső hangokat!