A hirtelen jött siker és a „jókor, jó helyen”, mint önámítós mendemonda Téma: Karrier

Ha választanunk kellene, hogy mikor akarunk diplomát, sikert, karriert vagy szerelmet, a „lehetőleg még ma” opció mellett tennénk le voksunkat. A hirtelen jött siker ötlete kecsegtető, hiszen átugorja a nehéz részt: a munkát. Megnyugtató hinni ebben a tündérmesében, ugye?

Az igazság viszont az, hogy a „hirtelen jött sikerek” mögött több évnyi, kőkemény háttérmunka áll. A pozitív végeredmény idő, kitartás és következetes munka eredménye; senki sem kel fel csak úgy egy napsütötte reggel, hogy sikeres színésszé, fitneszmodellé, programozóvá, íróvá vagy vállalkozóvá avanzsált.

De, ha jókor van jó helyen! Meg persze, a kapcsolatokat se felejtsük el!

A nagy frászt! A „jókor, jó helyen” közel sem elég a sikeres karrierhez, ahogy a „kapcsolatok” mantra sem valódi tudás, tapasztalat nélkül. Mire a „jókor, jó helyen” bekövetkezik, az illető már éveket, évtizedeket szentelt készségei fejlesztésére és tökéletesítésére.

Mark Zuckerberg és Justin Bieber sem tekinthető egynapos sikernek – noha rengetegen állítják, hiszen minden olyan gyorsan történt velük kapcsolatban. Példaként említhetnénk akár Jennifer Lawrence-t is, akit az Éhezők Viadala tett világhírűvé – azelőtt szinte senki sem tudott róla semmit. Persze, „egy” éjszaka alatt vált ő is szenzációvá, és még mielőtt pislanthatott volna egyet, megnyert egy Oscart. Azt persze sokan nem tudják, hogy közel egy évtizedet dolgozott színészi karrierjén, még mielőtt beválogatták volna az Éhezők Viadalába.

Az igazság az, hogy a média miatt mindenhol csak hirtelen jött sikereket látni

Szinte nem lehet olyan történetekről olvasni, amik arról szólnak, hogy valaki hosszú napokat, heteket, hónapokat töltött akár képek szerkesztésével, programozói alapok elsajátításával, marketingszövegek megírásával, kódolással, illusztrációk készítésével, könyvírással – vagy akármivel. A munka, a lényegi rész, az valahogy mindig kimarad. Az a sok hiba, kudarc, „rögtön összeomlok” pillanat inkább a háttérben marad, és csak a siker van bemutatva. A végeredmény.

Egy-egy média által prezentált történet láttán hajlamosak vagyunk meggondolatlanul csak ennyit mondani: „Wow, ismét egy olyan vállalkozás, ami egy nap alatt durrant be!” A média rendszerint nagyvonalakban mutat be mindent: a háttértörténetet valóban háttérbe szorítja, a sikert pedig középpontba állítja, ami tévképzetek kialakulásához is vezethet. Minden akarunk, azonnal, lehetőleg még ma. Aztán, ha nem sikerül, fel is tesszük az égető kérdést, hogy…

„…mindenkinek sikerül, vagy csak nekünk nem?”

Állandóan ezt érezzük. „Mindenkinek olyan könnyű és evidens minden, vagy csak velem van a baj?”, „Ha ők mindezt olyan gyorsan el tudták érni, akkor nekem miért nem sikerül?”. A siker titkos receptje azonban valahogy így néz ki: munka, tanulás, munka, csalódás, bukás, próbálkozás, munka, tanulás, bukás, munka… és végül, siker. De hidd el, ez nem egy éjszaka alatt fog bekövetkezni.

Ne feledd: ha majd a következetes munkád eredményére valaki csak annyit mondd, hogy „Odanézz! Már megint egy hirtelen jött siker. Így aztán könnyű, ekkora szerencsével!” – te csak engedd el. Mosolyogj.