A munkámnak vagy a munkámból éljek? Téma: Karrier

“Ez csak egy munka.” “A munkámnak élek.” Két ellentmondásos, mégis gyakran emlegetett mondat, hiszen mindenki besorolható vagy az egyik, vagy a másik csoportba. Egyesek szerint a munka csak egy eszköz, hogy pénzt keressünk, és arra költsük, amiben örömünket leljük, míg másoknak az ideális munka megtalálása a legmagasztosabb életcél. Jobb az egyik a másiknál? Mi a különbség a két felfogás között? És te melyik csapatban játszol?

Ez csak egy munka

Reggel felkelsz, bepattansz a céges kocsiba, eldöcögsz az irodába és beülsz az íróasztal mögé. Végzed a munkádat, közben görgeted a Facebook feedet és kávézol a kollégákkal. Majd délután szépen felállsz és kalap-kabát. Jobb esetben nem szív le a munka és van erőd élni: sportolni, találkozni a barátaiddal, foglalkozni a családoddal. Kevésbé ideális esetben amint hazaérsz, leveted magad a kanapéra és tovább bámulod a képernyőt. Legyen az tévé, laptop vagy telefon, csak gondolkodni ne kelljen. De boldog vagy, mert minden hónapban utalnak, így nem gond előfizetni a Netflixre és az HBO Go-ra, akár egyszerre mindkettőre.

Nem mindenki veszi a munkát véresen komolyan. Végül is, egy nap csak nyolc órát kell kibírni, másik nyolcat úgyis alszunk, a többi meg csak elmegy valahogy. Ez a mentalitás jelentheti azt, hogy szereted a munkádat, bírod a légkört, elvagy, mint a befőtt. Az is lehet, hogy nagyon szereted a munkádat, de ha lejár a kötelező kör, szívesebben foglalkozol más dolgokkal. No de az is előfordulhat, hogy az életedet monotonnak és unalmasnak érzed, kiüresedsz, netalántán kiégsz. A munka nem tesz boldoggá, de mellette nincs erőd vagy kedved azon gondolkodni, hogy mit csinálhatnál másképp. Viszont tudnod kell, hogy amennyiben nem szereted a munkád, az hosszú távon megbosszulja magát. Ez olyan, mint az alvás. Ha szar a matracod, fájni fog a hátad. Tehát akkor, miért ne váltanál matracot?

Nem kötelező, hogy a mindenképp a munkádban bontakoztasd ki önmagadat, de szenvedned sem kell tőle. Az egyensúly megtalálása a lényeg. Hiszen, ha a nap nyolc órájában boldog vagy (de legalábbis nem szuper feszült, elégedetlen és kizsákmányolt), akkor a maradék tizenhatban is könnyebb jól érezned magadat.

A munkámnak élek

A másik lehetőség, amikor olyan munkát találsz, ami az egész életedre hatással van. Nincs nyaralás vagy kötött munkaidő, éjjel-nappal résen kell lenned. Például ilyen, ha saját céged van, esetleg orvos vagy. Amennyiben úgy érzed, a munka a hivatásod és imádod csinálni, szerencsés vagy. Azonban biztos, hogy csak erre vágysz? Biztos, hogy jó, ha nincs megállás? Élhetünk a munkánknak, ha hivatástudatból tesszük, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy van élet a munkán túl is.

Kinek mi

Dönthetsz úgy, hogy szétválasztod a hivatást a magánéletedtől. Ez esetben viszont biztosra kell menned, hogy a munka nincs negatív hatással a hangulatodra, a személyes ügyeidre. Őszintén szólva, ez csak akkor lehetséges, ha minden rendben van az állásoddal. Ugyanis a feszültséget, amit egy nem megfelelő munkahely okoz, lehetetlen az irodában hagyni.

Amennyiben nem vágysz szociális életre a munkahelyen kívül, akkor sincs semmi gond. Nem vagyunk egyformák, és a karrieredben elért sikerek simán biztosíthatják az elégedettséget. Járd nyugodtan a magad útját, nem  kell mindenkinek megfelelned! A lényeg, hogy olyan munkát válassz, ami nem megy a boldogságod kárára. Akár a munkádból, akár a munkádnak élsz.