Attól még, hogy költünk magunkra, nem bánunk rosszul a pénzzel Téma: Karrier

A minap érdekes cikket olvastam, melyben az Y generáció költekezési szokásairól írtak. Gyakran támadják azzal a milleniálokat, hogy képtelen bánni a pénzzel és hogy meggondolatlanul, mértéktelenül költenek magukra. Valóban így volna?

Baj, ha költünk magunkra?

A kutatásban résztvevő Y generációsok 86 százaléka bizony minden hónapban költ magára egy nagyobb összeget, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem gondolnak a jövőre, sőt. Sokan nagyon is megtalálják az egészséges egyensúlyt a boldogságukhoz szükséges vásárlások és a takarékoskodás között. Az önmagukra való költés ráadásul legtöbbször nem is felesleges, buta tárgyak halmozását jelenti.

Az Y generációt gyakran vádolják azzal, hogy a mában, a pillanatnak él, ebben talán van is némi igazság. Energikus életkedvük miatt azonban boldogabbá teszik őket az élmények, mint a különböző holmik. Nem gyanúsíthatják őket értelmetlen költekezéssel, hiszen a pozitív tapasztalatok mind-mind hozzájárulnak a lelki- és mentális egészségükhöz – az pedig, beláthatjuk, nagyon is fontos a jövő szempontjából.

Nem hagyják magukat a közösségi médiának

A közösségi médiát egyébként a vizsgált milleniálok 63 százaléka kifejezetten negatív hatásúnak ítélte meg; szerintük a szponzorált tartalmak és a barátok posztjai egyaránt manipulálják és jelentősebb költekezésre buzdítják őket. Mégsem támadhatóak az Y generációsok, mert legtöbbjük bizony képes ellenállni a közösségi média kísértésének.

A jövőtervezés és a boldogság egyensúlyban is lehet

A kutatásban résztvevők fele képes úgy költeni a jóérzésre, hogy mellette a jövőre is félretesz. Mi több, a spórolást is az önmagukkal való törődés részeként látják. A milleniálok 75 százaléka anyagilag tudatosan cselekszik, nem haladják meg a kereteiket. A kutatások szerint ráadásul még az idősebb generációknál is okosabban bánnak a pénzzel. A megkérdezettek fele első számú anyagi célkitűzései között tartja számon a házasságra, a tandíjra és a lakásvásárlásra való takarékoskodást.

Ezek fényében ti mit gondoltok, biztos, hogy felelőtlen és mának élő generáció volnánk?