Erasmus+, amit minden fiatalnak ki kellene próbálnia Téma: Karrier

Egy esély arra, hogy javítsd a nyelvtudásodat, tapasztalatot szerezz, magabiztossá és önállóbbá válj. Abaffy András, a Közéletünk oldal vezetője Erasmus +-os kalandját osztja meg velünk.

Csereprogram

Itt az idő, ha még nem hallottál róla, hogy megismerkedj egy lehetőséggel, az Erasmus + -al! Több mint valószínű, hogy hallottál már az Erasmusról, pláne, ha van olyan egyetemi társad, aki tanult már külföldön. Az Erasmus+ azonban egy olyan diákcsere, amit az Európai Bizottság finanszíroz, és nem kell hozzá sem egyetemistának, sem pedig tanárnak lenni. Az időtartam sem több hónap, csupán egy hét – megközelítőleg. Az Erasmus+ segítséget nyújt ahhoz, hogy a fiatalok külföldi intézményekben és szervezetekben gyarapíthassák ismereteiket és tapasztalataikat – valamint hogy az így szerzett tudást másokkal is megoszthassák.

Ezekben a csereprogramokban a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy elutazzanak néhány honfitársukkal együtt egy másik országba, ahol a non-formális oktatás keretein belül szerezhetnek életre szóló tapasztalatokat és élményeket. A non-formális oktatás lényege egyszerű: nem csak egy darab oktató van, aki beszél, mint például az iskolákban. A non-formális oktatásban kisebb csoportok, különböző témákat dolgoznak fel interaktív módon, amelyeket profi keretek között facilitálnak az erre képzett trénerek.

A program végén a résztvevők egy úgynevezett Youth Pass-t kapnak, amely leírja a projekt részleteit, valamint a projekt alatt szerzett képességeket is. A projekteken nagyrészt soft skilleket tudsz szerezni, amelyek bizonyos mentális kvalitásokat foglalnak magukba: ilyen például a csapatmunka, a kommunikációs készség, vagy a prezentálás – ezek később még nagyon jól fognak jönni.

A képen egy életnagyságú Monopolyt láthattok, amit körülbelül 8 órán át játszottunk Litvániában. El sem hiszitek, hogy milyen nehéz minden egyes lépést a csapattagjaiddal megbeszélni, majd az eltérő vélemények ellenére közös megállapodásra jutni – persze épp ez volt a lényege.

Az Erasmus + -ban is igen vegyes a társaság, körülbelül 20-50, eltérő nemzetiségű fiatal tölti együtt idejének nagy részét: együtt kelnek, esznek, kirándulnak, beszélgetnek, feldedeznek, és persze dolgoznak – rendszerint egy közös projekten. Eleinte egymást megismerős -és csapatépítős tevékenységek zajlanak – ez később persze átlép a projekt témájának irányába, ami szinte bármi lehet. Csak egy kis ízelítő a legnépszerűbb témákból: vállalkozás és vállalkozói szellem, környezetvédelem, társadalmi bevonás, önkénteskedés, állampolgári tudatosság, kulturális értékek, és a többi – nem is lehetne az összeset felsorolni.

Időtartam

Az ifjúsági csereprogramok időtartama 5–21 nap: ebbe nem számít bele az utazással töltött idő.

Feltételek

Az ifjúsági csereprogramokban 13–30 éves fiatalok vehetnek részt.

Pénzügyi támogatás

A szállást és az étkezést a projekt vezetői állják (az EU által támogatva), az utazási költségedet a projekt után visszatérítik távolságtól függően. Igen, az a baj az egésszel, hogy túl jól hangzik. Amikor először hallottam róla, én is kétkedve fogadtam: arra gondoltam, hogy ez nem lehet igaz, biztos van valami baki. De nem: nemcsak nekem, hanem még rengeteg másik embernek is megváltoztatta és kiszínezte az életét. Tanultunk, ismerkedtünk, világot jártunk – egyszerűen csak hasznosan töltöttük az időnket.

Itt például Grúziában kirándultunk és az egészséges táplálkozásról tanultunk egy héten keresztül.

Tudom, elsőre furának tűnhet, hogy hogyan lehet ennyi embert, ilyen gyorsan megismerni. Kijelenthetem, hogy minden egyes alkalommal, amikor voltam, csupán pár nap kellett ahhoz, hogy egy nagy család tagjának érezhessem magam: akik meghallgatnak, és akiknek rengeteg, építő jellegű történetük van.

Mire vársz? Itt tényleg nincs nagyon min gondolkodni!