„Huszonéves, örök falusi nő vagyok, mégis képtelen arra, hogy a »mintaasszony szerepet« magamra erőltessem” Téma: Psziché

„A nőnek a konyhában a helye!”
„A nőnek az a dolga, hogy fiút szüljön a férjének!”
„Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék!”

Válogatott gyöngyszemek, melyeket nem egy alkalommal, mindannyian hallhattunk már életünk során – általában férfiaktól. A fent említett tüneményes idézetek kiötlői bár a múlt században éltek, vannak lelkes követőik és rajongóik, akik hűen tovább hozták ezt az elvet a 21. századba is.

A feminizmus nem trend

A társadalom minden olyan lányt megbélyegez, aki nem követi ezt az ideológiát. Sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, hogy az ismeretségi körünkben ne legyen csupán két olyan ember, akik úgy gondolják, hogy a feminizmus csak lustaság vagy éppen trendi hóbort. Pedig feministának lenni nem divat. Nem trendből zavar, ha lenézik a lányokat kizárólag a nemük miatt, hanem mert lebecsülik ezzel minden képességüket és erejüket.

Ha jobban belegondolunk, viszonylag új ez a konzervatív gondolkodás, hiszen az ősember, mind a nő, mind a férfi, élelmet teremtett. Ott bizony bajban lett volna az úr, ha az asszony csak a tűz mellett üldögél.

Íme, csak pár név a történelemkönyv lapjairól, akik percek alatt megcáfolják a sztereotípiákat

Az ókor népe is felvilágosultabbnak hat ekkora időtávlatból, hiszen az egyiptomiak nagyhírű uralkodónőjét a mai napig mindenki ismeri.

Az Osztrák-Magyar Monarchia szülötte, Mária Terézia is rebellis volt édesapjának köszönhetően, aki hitt lánya tudásában és erejében, annak ellenére, hogy egy nemes úr sem volt hajlandó egyetérteni e döntéssel.

Mindenképp fontos még megemlítenem két hölgyet, akik szakmájukból olyannyira kiemelkedtek, hogy még közel száz évvel haláluk után is világhírűek: Marie Curie és Mata Hari.

És végezetül, Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Semmiképp nem hagyhatom ki a több milliók által szeretett és tisztelt II. Erzsébet brit királynőt sem, aki kora legelismertebb uralkodónője. Aki után – nő létére – férfiak állnak sorban a koronáért, mely leghosszabb ideje az ő fejét díszíti.

Annyi csodálatos, erős és karizmatikus nőt fel tudtam volna még sorolni, akik sokat tettek a világ- és a magyar történelem alakulásáért is, de nincs annyi karakterszám, ahova beférnének. Így a teljesség igénye nélkül most csak pár nagy női alakot vonultattam fel eddigi világunkból.

Kérlek, engedjetek meg egy személyes véleményt is

Lány vagyok, nem tudok jól főzni, és abszolút nem is törekszem rá, mivel tényleg nem főzök finoman. A favágás és a bútorszerelés ezerszer jobban kikapcsol, mint a takarítás. A vágyam nem az, hogy anyaként teljesedjek ki és egy gyerek után letudjam a kötelességem, hanem az, hogy az életemben elérjek valami olyat, ami csodálatra méltó – a leendő gyerekemen kívül. Nem tudok folyamatosan a házimunkára koncentrálni, mert megőrjít a bezártság, így a ház körüli teendőket látom el. Őszintén szólva, a hideg is ráz ezektől a sztereotípiáktól!

Huszonéves, örök falusi nő vagyok, mégis képtelen vagyok arra, hogy a „mintaasszony szerepet” magamra erőltessem. Egyszerűen nem megy, és talán nem is akarom, hogy menjen. Megjegyzem, nem vagyok egy elkeseredett kis fruska, akit csúnyán átvert a férfinép. Van barátom, aki megeszi a néha gusztustalan főztöm, és büszke arra, hogy jobban vezetek autót, mint a barátai. Illetve van egy szuper apukám, aki megtanított fát vágni és traktort szerelni, emellett bármikor, amikor megszégyenítem az erősebbik nemet saját terepén, mérhetetlenül büszke rám.

Hiszek abban, hogy egyszer végre mi, nők is megkapjuk azt az elismerést és jogot, mely a férfiakkal egyenlővé nyilvánít. Teljesen mindegy, kiben mennyi a tesztoszteron és ösztrogén, vagy milyen a testfelépítése. Ha nő, érjen annyit, mint a férfi! Hiszen valljuk be, a nők, ha akarják, bármire képesek lehetnek a gyereknemzésen kívül.

Azt is elismerem, hogy a férfiak is mind képesek lehetnek bármire a gyerekszülésen kívül, de ők ezt hirdetik is magukról.