Munkák, amelyekkel pár év alatt megalapozhatod a jövőd Téma: Karrier

Az egyetem kezdetén, de leginkább a végén már mindenkit foglalkoztat a jövő kérdése. Ha arra gondolunk, hogy a kezdőfizetések nagyrészéből mennyit tudunk félrerakni, akkor igenis fáj a fogunk a lakásvásárlás frusztráló gondolatától. A külföldi pénz itthon aranyat ér, persze mint minden az életben, ez is valamit valamiért elven működik: a külföldi elhelyezkedés értelemszerűen kiköltözéssel jár, annak előnyeivel meg hátrányaival mindenki tisztában van. Felsorolok pár lehetőség azoknak, akik nem ódzkodnak attól, hogy egy másik országban próbálják ki magukat. Akik pár évnyi munkával, de egy stabil alapot szeretnének megteremteni, vagy szimplán nagyobb tartalékokkal, nyugodt lélekkel kívánnak nekivágni későbbi terveiknek.

Hajós munka – felszolgáló, szakács

Ha vízen szeretnénk dolgozni, rengeteg lehetőség közül választhatunk: bartenderre, szakácsra, felszolgálóra mindig szükség van. Amennyiben nincs megfelelő tapasztalatunk a vendéglátóiparban, lehetőségünk van egy tanfolyam elvégzésére, amely után állásajánlatot kínálnak folyami vagy épp óceánjáró hajókra.

A munkaidő hét napból hét, napi 10-12 óra, osztott műszakban, tehát részletekben kell ledolgozni a napi adagot. Rendkívül strapás, de nagy előnye közé tartozik, hogy semmilyen kiadással nem kell számolni, a 300.000 forinttól az 1.000.000 forintig terjedő havi fizetést száz százalékosan félre lehet rakni. A szerződések időtartama általában 6-8 hónap, ezeket meg lehet hosszabbítani igény szerint.

Havi félmillió forinttal számolva ez évi 6 millió forint megtakarítást jelent, színtisztán.

Cabin crew – légiutas kísérő

Számos olyan nemzetközi légitársaság van, amelyek rendkívül kedvező feltételeket kínálnak. Egy hónapban 2290 eurót kereshetsz az Emirates-nél úgy, hogy nem kell sem a szállás, sem az élelem költségét állnod. Ilyen körülmények mellett a fizetésed körülbelül 90-100 százalékát félre tudod tenni.

Mindez csillogónak és álomszerűnek tűnik, de ugyanolyan üdén kell hajnali 3-kor is munkába menni, mint este 9-kor, és ugyanolyan mosolyogósan kell a WC-t takarítani, mint a vendégeket fogadni. Érdemes fontolóra venni a hektikus életmód előnyeit és hátrányait.

A 2290 euró körülbelül havi 720 ezer forintnak felel meg, ami 3 év alatt majdnem 26 millió forintos megtakarítást tesz lehetővé. (2018 novemberében feltüntetett fizetéssel számolva, amely nyilván változhat.)

Au pair – bébiszitter

Au pair-ként legfőképp a gyerekekre kell vigyázni, de alkalomadtán a házimunkába is be kell segíteni. Cserébe a teljes megélhetésedet, sőt, gyakran még egy nyelvi kurzust is finanszíroznak amellett, hogy heti 100-250 GBP zsebpénzt (36.000- 90.000 forint) kapsz. A program maximális időtartama 12-24 hónap, tehát egy évre a 200 GBP heti zsebpénzzel számolva ez majdnem 3,5 millió forint megtakarítás.