„Nem volt bűne, csak túl nagy hírnévvel rendelkezett ahhoz, hogy rendesen élhessen” – A brokkoli fa története Téma: Psziché

Nemrég elküldtek egy videót, amely a brokkoli fáról szólt. A történet végén csak ültem párás szemmel és nem akartam elhinni, hogy ilyen heves érzelmeket váltott ki belőlem egy fa, aminek létezéséről 4 perccel ezelőttig semmit sem tudtam. Még mielőtt furcsa szemekkel néznétek rám, megismertetem veletek a brokkoli fa történetét – bár előre figyelmeztetek mindenkit, nem csak egy fáról fog szólni.

A brokkoli fa története

Patrik Svedberg svéd fotográfus 2013 májusában egy szép, verőfényes reggel épp munkahelyére igyekezett, amikor hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy törött Iphone telefonjával lefotózza a part mellett található brokkoli alakú fát.

Íme, ez az a bizonyos kép. A szemfülesek még egy indokolatlan fekete pöttyöt is észrevehettek a gyepen, amely a lencsék közé szorult kipiszkálhatatlan kosznak köszönhető. Ez az egyszerű, ámbár csinosnak mondható fotó 43 darab likeot kapott Patrik személyes Instagram profilján.

2014 áprilisában, tehát 11 hónappal az említett első kép készülte után Patrik már minden héten megosztott egy fotót a brokkoli fáról, ezért úgy döntött, ideje, hogy a fa már saját Instagram profillal rendelkezzen. A brokkoli fa meg lett örökítve esőben, napsütésben, viharban, párában és ködben. Tavasszal, nyáron, ősszel és télen: emberekkel és emberek nélkül, madarakkal és madarak nélkül, szerelmespárokkal és szerelmespárok nélkül. Biciklistákkal, futókkal, csillagokkal és állandóan változó égbolttal. A képek nem csak magáról a monumentális brokkoli alakú fáról szóltak. A fotók azt az örökmozgó életet testesítették meg, amely egy stabil, mozdulatlan fa körül formálódik és alakul.

2015 nyarán Patrik már kiállítást tartott a brokkoli fás képeiből – természetesen helyszínként a fa közvetlen környezete szolgált. Az emberek imádták, népszerűsége egyre csak nőtt. Turisztikai látványossággá nőtte ki magát, szelfiző emberek egyre népesebb hada környékezte meg. Instagram profilja elérte a 30 ezer követőt. Igen: a brokkoli fa a világ egyik leghíresebb fája lett. Az emberek látni akarták, ezért felkeresték. Ismerték és szerették. De nem mindenki.

2017. szeptember 27-én Patrik a megszokott brokkoli fa fotózására indult. Amint megpillantotta, látta, hogy ezúttal valami más is van a fában. Nem tévedett. Valaki olyannyira belefűrészelt a fatörzsbe, hogy pár nappal később teljesen ki kellett vágni.

A brokkoli fa tanulsága

A brokkoli fa már nem volt brokkoli fa többé. Csak pár darab csupasz, kíméletlenül kettéfűrészelt fatörzs, amely egykor annak a csodálatos lombkoronának szolgáltatott életet. A fának nem volt bűne, csak túl nagy hírnévvel rendelkezett ahhoz, hogy rendesen élhessen. Túl nagy népszerűsége és sikere volt ahhoz, hogy valakinek ez ne kezdje el birizgálni a kis zöld csőrét. Szomorú, hogy egyesek annyira képtelenek megemészteni mások örömét és sikerét, hogy inkább úgy döntenek, elpusztítják. Megsemmisítik. Kicsinálják. Elbizonytalanítják. Bántják.

Rájöttem, hogy az élet teli van „brokkoli fákkal”. Ha megosztunk valamit – legyen szó bármiről: az örömünkről, a véleményükről, a sikerünkről vagy az ötletünkről -, akkor azzal gyakran azt kockáztatjuk meg, hogy majd el akarják venni tőlünk.

Az élet nemcsak hogy teli van brokkoli fákkal – gyakran mi magunk vagyunk azok. Akiket inkább bántanak és kibeszélnek, csak mert van valami olyanunk, ami nekik nincsen.

Óvjuk a brokkoli fákat! És a fánkat.