5 tipp, hogy miként töltheted hasznosabban a nyarat Téma: Énidő

Most, hogy szinte minden egyetemen véget ért a vizsgaidőszak, felmerül a kérdés, mivel töltsd a nyár hátralevő részét. Persze az elsődleges cél a szemeszter fáradalmainak kipihenése, majd következhet a barátokkal és a családdal való programszervezés. Míg egyesek minden percet kihasználnak a pihenésre, addig mások a kikapcsolódás mellett szeretnék hasznosan is tölteni az idejüket. Összegyűjtöttem néhány tippet, hogy milyen tevékenységekkel tudod produktívabbá tenni a nyarat.

 

Keress egy új hobbit!

A vizsgaidőszak alatt általában háttérbe szorulnak a szabadidős tevékenységek, hiszen ilyenkor a legfontosabb a hatékony tanulás és a vizsgák mielőbbi teljesítése. Nyáron viszont újra előtérbe kerülhetnek a hobbik, sőt, akár új tevékenységeket is bátran kipróbálhatsz. Lassan végtelenre nyúlik az olvasmánylistád? Talán régóta tervezed, hogy elkezdesz festeni, vagy elindítod a saját blogodat? Szívesen kipróbálnál egy új sportot? Itt az idő, hogy belevágj!

Fejleszd magad!

Bár a többségünk eleget tanult a vizsgaidőszak alatt, mégis, ha kellően ambiciózus és motivált vagy, használhatod a nyári szünetet akár önmagad fejlesztésére is. Remek lehetőség ez a két hónap arra, hogy fejleszd a nyelvtudásodat, esetleg felkészülj a sokat halogatott nyelvvizsgára. Emellett számos lehetőséget találsz online, például elvégezheted a Google ingyenes tanfolyamait, vagy részt vehetsz bármilyen téged érdeklő előadáson. Persze fejlesztheted az egyik tehetségedet is, például egy jobb agyféltekés rajztanfolyammal, egy tematikus főzőtanfolyammal vagy egy írókurzussal.

Próbáld ki magad a munka világában!

Sokan dolgoznak az egyetem alatt is, de egyesek zsúfolt órarendje és a tanulnivaló nagy mennyisége nem teszi ezt lehetővé. De a nyári hónapok alatt mindenki számára megnyílik a lehetőség, hogy belekóstoljon a munka világába. Legyen szó akár diákmunkáról, kötelező szakmai gyakorlatról vagy önkéntes tevékenységről, mind-mind hasznos tapasztalatot jelenthet, és színesebbé teheti a CV-det. A diákmunka tökéletes módja annak, hogy állni tudd a nyári szórakozás költségeit, vagy pénzt gyűjthess például egy új telefonra. Sok szakon van kötelező szakmai gyakorlat, ezt is célszerű lehet a szünidő alatt teljesíteni, hiszen ilyenkor rugalmasabb az időbeosztásod. Az önkéntesség pedig nagyszerű lehetőség lehet, ha tenni szeretnél valamit a környezetedért vagy a társadalomért.

Valósíts meg az egyik célod!

Mindannyiunknak vannak olyan céljai és álmai, amelyek az idő haladtával egyre inkább háttérbe szorulnak. Gyakran az időhiány gátol minket kitűzött céljaink elérésében, máskor viszont egyszerűen nincs meg a kellő bátorságunk ahhoz, hogy megtegyük a kezdőlépést. Talán te is azok közé tartozol, akik hosszú ideje szemezgetnek a jogosítványszerzéssel, viszont sosem szánják rá magukat a jelentkezésre? A nyár kitűnő alkalom lehet arra, hogy elindulj a jogosítvány felé vezető úton, és elvégezd a KRESZ-, illetve az elsősegélynyújtó tanfolyamot.

Tegyél az egészségedért!

A vizsgaidőszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészséges étkezésről és a rendszeres testmozgásról, hiszen hosszú napokat töltünk a tananyag fölé görnyedve. Nyáron viszont kellő tudatossággal újra visszatalálhatsz az egészséges életmódhoz. A friss nyári zöldségek és gyümölcsök tökéletes alapanyagok lehetnek ételeidhez vagy akár egy hűsítő italhoz. Emellett újra felkeresheted az edzőtermet is, vagy elkezdhetsz otthon egy online edzéstervet. Persze fontos szem előtt tartani a mentális egészséget is, így a nagy produktivitás mellett szánj kellő időt alvásra, pihenésre és feltöltődésre.